Cette cafetière fut inventée par un ingénieur italien nommé Alfonso Bialetti en 1933 et devint rapidement un incontournable dans les cuisines européennes. Elle connaît récemment une résurgence, probablement due à sa capacité de produire un café avec une texture visqueuse et dense se rapprochant d’un espresso, et ce, pour une fraction du prix d’une machine.
Paramètres D'infusion
Sec:21g de café Liquide: - Ratio: - Température de l’eau:204-206°F (30 secondes après l’ébullition) Temps d’extraction:2 minutes Mouture:Un peu plus grossière que pour espresso
Avant de servir, vous pouvez faire couler de l’eau froide sur la partie inférieure de votre cafetière pour terminer l’extraction plus efficacement.
Cette cafetière donne de meilleurs résultats avec des grains de torréfaction moyenne à foncée.
Step 1
Fill the kettle with a small amount of fresh filtered water and bring to a boil. Meanwhile, grind 21g of coffee.
Step 2
Once the water is boiling, fill half of the bottom portion of the brewer.
Step 3
Fill the filter basket with coffee and shake it so that the ground coffee is evenly distributed. Place it on top of the water chamber and screw on the top of the coffee maker. Caution: it’s hot!
Step 4
Place the moka pot on the stove over medium heat.
Step 5
Once the water in the lower chamber comes to a boil, the pressure will push a dark, textured stream of coffee into the top part. As soon as you see the liquid turn paler and hear a hissing sound, remove your coffee brewer from the heat to stop the extraction. Serve immediately.